ÖN DÜZEN TAMİRİ


Araçların yolda düzgün bir biçimde ilerlemesi can ve mal güvenliğiniz için büyük önem taşımaktadır. Aracın düzgün ilerleyebilmesi için de belirli mekanik akşamların ve parçaların, birbiri ile uyumlu ve düzgün çalışması gerekir. Örneğin, direksiyon ile verdiğiniz bir harekete karşı tekerleklerde aynı tepkiyi aynı yanıt süresi içerisinde verebilmelidir. Eğer direksiyon komutunuz ile tekerlekler doğru orantılı çalışmaz ise bu ön mekanik aksamda bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Araç ön düzen ve ön mekanik aksamları dahilinde oluşan bu sorunun çözülmesi güvenliğiniz için büyük önem arz etmektedir.

Genellikle ön tekerlerde meydana gelen vuruntu ve normalinden fazla sarsıntı oluşması gibi durumlarda aracın ön mekanik aksamında bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz. Bu gibi durumlarda araç ön düzen arızası ile ilgili tamirin yapılması için aracınızı bir servise götürmeniz gerekir. Aracınızın ön düzen ve ön mekanik aksamı bilgisayarlı ekipmanlar ile kontrol edilerek arıza tespiti yapılır ve gerekli işlemler başlatılır.

Peki ön düzen nedir ve araç ön düzen arızası nasıl anlaşılır? diyorsanız sorularınızın cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.


Ön düzen, araçların düz ve güvenli yol tutuşunu sağlar. Aynı zamanda yoldan kaynaklanan kusurları da minimuma indirmenize yardımcı olur. Ön düzen sistemini oluşturan parçalardan bazıları, rot, rot başı, amortisör, sonsuz dişlisi gibi parçalardır. Direksiyona sürücü tarafından verilen komut sonsuz dişli aracılığı ile tekerlere iletilir. Tüm parçaların düzenli olarak çalışması ön düzen sisteminin iyi olmasını sağlar .

Ön Düzen Arızası Nasıl Anlaşılır?

Ön düzen arızalarının sıkça görülmesinin sebebi ise kullanım şartlarının kötü olması ve ufak çaplı kazalardır. Bu tarz durumlarda araçların rot ayarları bozulmakta ve otomobillerin sürüş kalitesi etkilenmektedir. Ön düzen ayarlarında sorun olması durumunda direksiyonda ağırlaşma olur. Ancak bu her direksiyon ağırlaşması durumunun ön düzen ayarlarında sorun olduğu anlamına gelmez. Örneğin; lastiklerde düşük hava basıncı olması da direksiyonun ağırlaşmasına neden olabilir. Bu nedenle işi bilen bir kişinin veya direkt olarak araç servisinin aracı kontrol etmesi hem aracınızın hem de sizin güvenliğiniz için uygun olacaktır.

Direksiyonda sağa yada sola çekme, virajlarda sağa ve sola dönme esnasında ön lastiklerden gelen ötme sesi, lastiğin içten veya dıştan düzensiz bir biçimde aşınması, araçtan daha önce gelmeyen farklı seslerin duyulması gibi durumlar aracın ön düzen ayarında sorun olduğunun göstergesi olabilir.

Ön Düzen Bakımı Nasıl Yapılır?

Aracın her 5000 km de bir ön düzen yani rot balans ayarına girmesi gerekir. Bu işlem esnasında aracınızın ön düzen parçalarının hepsi kontrol edilmelidir. Rot başı en sık arıza veren parçadır bu nedenle mutlaka kontrol edilmesi gerekir.